Monday, March 14, 2011

KAYUHAN ESTET JON CHONG DI KLUANG

MODE : DAH LAMA TAK KAYUH .. KASET 10 PUN MACAM TAK BES..

12 Mac 2011short breafing before start ..
JON CHONG ESTET KLUANG - Selalunya beskalmurah akan msg aku untuk ke mana laluan kayuhan kali ini .. dalam hati dah tak larat kot nak msg .. yang pegi orang tu jugak ... memang laa dalam FB aku dah tahu diaorang akan pegi Jon Chong Estet, Kluang .. sekadar nak conform aku cal beskalmurah .. dia on the way .. aku terus follow dia sampai tempat berkumpul iaitu di Shell bersebelahan Hospital Pakar Kluang..to be a good listener ..
Sampai sana, aku tengok ramai gak rider dari KMTB, yang dah siap-siap .. 32 orang rider yang menyahut cabaran kali ini termasuk sorang rider dari Singapore dan beberapa rider dari Senggarang. VECT kali ini diwakili oleh beskalmurah, gaint19, iedin, haji zin, mamet, yaman, cha cha, putera pawaka dan yang lain ada masalah yang tak dapat dielakkan..


yaman with regular post ..
 Kayuhan kali ini agak santai, rasanya tak de bukit yang tak boleh naik .. kecualilaa kepada rider baru yang baru mencuba MTB sure ada masalah dalam mendaki puncak Jon Estet yang permukaan jalannya yang berlubang-lubang ditambah lagi dengan hujan lebat yang turun sehari sebelum, memaksa rider mengeluarkan tenaga yang banyak dalam membuat pendakian.


thanks pawaka for take my pic..
 Semuanya berjalan lancar .. bermula dengan laluan tarmac jalan Kluang-Kota Tinggi, masuk ke jalan susur ke Batu Pahat dan terus ke laluan off road .. pendakian pertama melalui jalan kebun kelapa sawit yang baru ditanam .. untuk geng VECT semuanya celak ketiak ni ... opsss ada gak yang tolak .. wah dalam hati sini pun dah tolak kat dalam tak tahu aku nak bayangkan .. dengan semangat sepasukan rider yang dah sampai atas terpaksalah tunggu semua rider sampai baru bergerak semula.not MTB but Mari Angkat Basikal ..
Dua tiga bukit dilalui ... uphill dan downhill yang terpaksa hati hati .. sampai satu downhill curam dan taktikal semua rider dilepaskan sorang sorang .. kebetulan aku kat depan .. terus je aku terjun .. selamat .. yang tak berani terpaksa heret basikal ... sampai turn haji zin .. downhill ... bermula dengan baik .. sampai di bawah .. terus je menjungkel .. out balance .. jatuh .. keadaan jadi kalam kabut sikit ... aku yang nak ambil gambar pun terus bergegas mendapatkan haji zin dan basikalnya.. keadaanya nampak ok .. tayarnya pancit ... selepas diberi rawatan .. alhamdulillah dia masih boleh meneruskan kayuhan ... aku tengok lepas tu .. tak de sapa yang berani untuk downhill kat situ .. termasuklaaa yang kaki nyeruntul ... serik laa tu ..peace no war ...
Perjalanan trek sekitar 30 km itu diteruskan sehingga jumpa kembali jalan Kota Tinggi-Kluang .. dan kali ini terpaksa pula menempuh angin kencang dari arah depan .. seksa beb .. naik bukit pulak tu ..  terpaksa kayuh sorang-sorang ... yang lain semua dah kat depan ..masashi with tactical downhill
Ada juga rider baru dari KMTB yang krem .. ada yang rim bengkok, yang patah spoke 8 batang pun ada .. namun untuk VECT semuanya selamat sampai dalam pukul 1.00 tengahari... makan tengahari .. kat warong dan mengucapkan selamat bertemu kembali di trek yang lain pula .. terima kasih kepada KMTB dan semua yang telah terlibat dalam menjayakan kayuhan kali ini .. pada rider VECT yang tak dapat pergi .. mungkin satu hari nanti kita akan arrange untuk ke sana semula.better like this or jumping then jungkel ..
photo by :-
putera pawaka


hasni .. do u take my pic ..
special resque from KMTB
beskalmurah replacing trancex3 tyre,,
report by :-

../.. gaint19"

No comments:

Post a Comment